Valintana parempi huominen

Vaikka olin pieni, muistan 90-luvun alun laman – tai oikeastaan lähelläni olevien aikuisten huolen huomisesta; kodista, ruuasta, vaatteista.. Ilmeisesti talouden mittareissa yhtä syvällä ei olla kuin silloin, mutta jälleen näen samoja tunteita tulevan vastaan.

Naiivia tai ei,  pysäytin itseni kysymään, mitä minä voisin tehdä? Todeta, että Suomen synkkä taloustilanne on minulle liian iso pala purtavaksi, lyödä leuan rintaan ja mennä kohti uusia pettymyksiä? Ei. Toimettomuuteen minua ei pohjalaiset juureni kasvattaneet.

Annan eteenpäin omastani

Mitä sitten aion tehdä? Henkilökohtaisesti aion kuluttaa; jakaa ja antaa siis eteenpäin siitä mitä minulla on. Kuluttamisessa, jos puhutaan tavaroiden ja palveluiden ostamisesta, on kuitenkin myös kaksi puolta; voin kuluttaa ahneuksissani omaisuutta keräten ja samalla tukien kyseenalaisia toimintamalleja, kuten harmaata taloutta. Tai voin olla mahdollistaja; rakentaa asuinaluettani verovarojen kautta, maksaa palkkaa perheelle ja luoda uusia työpaikkoja.

Valintojen merkityksen olen ymmärtänyt vasta tavattua mieheni, Siivouspalvelu Kodan toimitusjohtajan Petteri Kotamäen. Heti kun Petterin opin tuntemaan, minuun teki vaikutuksen hänen motiivinsa yrittäjinä: halua tarjota työpaikkoja ja rakentaa kestävää liiketoimintaa.

Yrittäjinä rakennamme aluettamme

Meille tärkeää on oman alueemme hyvinvointi. Suosimme suomalaista ja tuemme paikallisuutta.  Tämä näkyy niin pieninä kuin suurina valintoina yrityksessämme: esimerkiksi käytämme ensisijaisesti kotimaisia Kiilto-pesuaineita ja Sini-puhdistusvälineitä. Uutiskirjeemme toteutamme emailerilla, Lyyti-palvelulla  pyörii kätevästi kaikki lomakkeet ja kilpailut ja työntekijöidemme hyvinvointi on lämminhenkisen ja paikallisen Lääkärikeskus Elonin käsissä. Kaikki kolme ovat turkulaisia yrityksiä, joiden tiedämme toimivan vastuullisesti ja rakentuvan hyvin samanlaisten arvojen äärelle, näin muutaman esimerkin antaakseni.

Työntekijämme ovat oman alueemme osaajia ja haluamme kannustaa heitä työssään kehittämällä työolosuhteita sekä kannustamalla kouluttautumiseen. Halumme on myös turvata heille palkka, joka mahdollistaa elämisen ja kuluttamisen.  Uskomme, että kun työntekijämme voivat hyvin – yrityksemme voi hyvin; työntekijämme ovat tärkein
pääomamme ja heidän käsissään on myös asiakkaidemme tyytyväisyys.

Tapamme toimia ei ole kustannustehokkain – halvalla tehtäisiin enemmän voittoa. Sen sijaan olemme asettaneet kovemmat paineet toiminnalle: korkeammat kustannukset vaativat enemmän tuottoa, jotta pysymme kannattavina. Yrittäjinä lieka on lyhyt ja välillä on tiukkaa. Myös toimintamme täytyy olla koko ajan läpinäkyvää ja ”päivän valon kestävää”.

Emme väitä tekevämme kaikkea oikein eikä meillä ole varaa röyhistellä suurella kokemuksella – olemmehan nuoria yrittäjiä. Mutta me haluamme kuunnella ja oppia. Meillä on upeita työntekijöitä, jotka antavat palautetta ja auttavat meitä ymmärtämään alaa, jonka ammattilaisia ovat. Meillä on asiakkaita, jotka kertovat toiveitaan, suosittelevat meitä ystävilleen ja kannustavat kohti huomista. Meillä on yhteistyökumppaneita, joiden kanssa jakaa arjen haasteita ja kehittää kilpailukykyä, jotta pysyisimme mukana virrassa.

Meillä on halu auttaa ja tehdä osamme paremman huomisen puolesta.
Lähdetkö mukaan?

Anna Kotamäki

IMG_3106_pieni

Lue myös

Miltä tuntuu palata?

Kirjoitin viimeksi Kodan blogiin reilu vuosi sitten, juuri ennen kuin jäin lomille ja hoitovapaalle nuorimmaisemme kanssa. Vuosi vierähti nopeasti, elämän pienten suurten asioiden parissa, myötäeläen

Lue lisää »

Minun tieni osaksi Kodan tarinaa

Terve! Nimeni on Maaria Kilpi ja toimin Siivouspalvelu Kodassa palveluesimiehenä iltatiimille ja vastaan iltojen yritysasiakkaista. Jännittävää ja hauskaa päästä osaksi Kodan blogia. Ajattelin kertoa oman

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!