Näin suojaudut tartuntataudeilta

Eloni_logoSiivotessamme me mietimme päivittäin hygieniaa ja puhtautta. Samalla kun me Siivouspalvelu Kodan omissa siivouskäytännöissä haluamme ennaltaehkäistä tartuntatautien leviämistä kodeissa ja työpaikoilla, pohdimme mitkä muut tekijät auttavat suojautumaan tartuntataudeilta. Onhan terveenä mukavampi tehdä töitäkin!

Siispä pyysimme työterveyslääkäriämme Minna Talviota Lääkäriasema Elonista kertomaan viisi vinkkiä, joilla vältät flunssat ja muut tartuntataudit.

1) Huolehdi yleiskunnostasi

  • Nuku riittävästi – uni vahvistaa immuunijärjestelmää
  • Syö monipuolisesti ja terveellisesti.  Muista marjat ja hedelmät ja muut hyvät C-vitamiinin lähteet. Tupakointi ja stressi lisäävät c-vitamiinin tarvetta, samoin raskaus ja imetys. C-vitamiinin nauttiminen ei estä nuhakuumeen puhkeamista. Se voi kuitenkin lyhentää taudin kestoa vähän (½-1 päivällä). Myös D-vitamiini on hyvä erityisesti talviaikana.
  • Harrasta liikuntaa. Myös silloin, jos liikut paljon työssäsi. Ulkoilu on helppo ja edullinen tapa liikkua ja silloin mieli ja keho virkistyy saaden raikasta ilmaa.
  • Lopeta tupakointi. Tupakoinnilla on yllättävän monta haittavaikutusta.

2) Mieti missä kätesi ovat käyneet – ja pese ne

Mieti missä kaikkialla kädet ovat käyneet. Otitko kiinni porraskaiteesta?  Näppäilitkö pankkiautomaatin näppäimiä? Käsittelitkö rahaa? Entä jos joku juuri ennen sinua yskäisi tai aivasti sinne? Sitten huomaamattasi hierot silmää tai pyyhkäiset nenää.

Flunssa tarttuu pisaratartuntana – muista siis pestä kädet! Pese kädet aina kun tulet kotiin tai olet ollut julkisilla paikoilla. Käsidesiä kannattaa käyttää silloin, kun tartuntatautikausi on käynnissä, kuten syksyllä.

3) Älä levitä tauteja

Mikrobit leviävät ihmisten välisessä koskettelussa, mutta joskus myös aivastettaessa, yskittäessä ja puhuttaessa syntyvien pisaroiden välityksellä. Pisarat eivät juuri lennä metriä kauemmaksi syntypaikastaan. Jos olet kipeänä, voit tehdä oman osasi, ettei toiset sairastuisi.

  • Älä kättele
  • Älä yski käteen – yski kainaloon tai paperiin
  • Jos sairastut, lepää ensimmäiset päivät kotona – älä mene töihin. Ensimmäisinä päivinä tauti tarttuu myös muihin

4) Ota influenssarokotus

Influenssarokotus kannattaa ottaa ja erityisesti,  jos on perussairauksia, jotka pahenevat influenssan aikaan. Influenssarokotus ei kuitenkaan suojaa tavallisilta flunssilta, mutta suojaa influenssalta todella hyvin. Influenssarokotuksia on kehitetty, joten haittavaikutuksia ei kannata pelätä.  Elonista rokotuksen saa 30 euron hintaan ilman ajanvarausta maanantaista lauantaihin.

5) Pukeudu sään mukaan ja lämpimästi.

Paleltuminen ei johda flunssaan, mutta edesauttaa sairastumista heikentämällä vastustuskykyä. Kerrospukeutuminen on hyvä tapa pukeutua erityisesti epävakaassa säässä – voit lisätä tai poistaa vaatetusta tarpeen mukaan. Luonnonmateriaalit, kuten villa, hengittävät ja pitävät kuivana.  Muista myös lämpimät kengät!

talvio_minna_0

 

 

 

 

 

 

 

 

Minna Talvio
Lääkärikeskus Elonin johtava lääkäri

 

Lue myös

Miltä tuntuu palata?

Kirjoitin viimeksi Kodan blogiin reilu vuosi sitten, juuri ennen kuin jäin lomille ja hoitovapaalle nuorimmaisemme kanssa. Vuosi vierähti nopeasti, elämän pienten suurten asioiden parissa, myötäeläen

Lue lisää »

Minun tieni osaksi Kodan tarinaa

Terve! Nimeni on Maaria Kilpi ja toimin Siivouspalvelu Kodassa palveluesimiehenä iltatiimille ja vastaan iltojen yritysasiakkaista. Jännittävää ja hauskaa päästä osaksi Kodan blogia. Ajattelin kertoa oman

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!