Ammattijärjestäjä auttaa järjestämään

TKokoavayöhuoneen kaappi, vinttikomero, varasto, mummolan aitta…. Monella meistä löytyy kotoa tai työpaikalta paikkoja, jonne on kertynyt kaikennäköistä tavaraa ja paperia. Järjestäminen tuntuu ylivoimaiselta eikä toisaalta osaa oikein päättää, mitä kaikelle pitäisi tehdä. Silloin kannattaa pyytää avuksi ammattijärjestäjää!

Kokoavan kanssa kasataan kaaos kokonaisuudeksi

Ammattijärjestäjä (professional organizer) on puolueeton ja luottamuksellinen neuvoja, jonka tehtävä on ohjata ja opastaa asiakasta järjestämään haluamansa kohde kysymyksiä esittäen ja tarpeellisuutta kyseenalaistaen, unohtamatta tietenkään käytännönapua: kun yhdessä hihat heiluvat asiakkaan kanssa, saadaan lyhyessäkin ajassa järjestystä aikaiseksi. Reetta Ruohomeri Kaarinasta on tehnyt yrityksensä Kokoavan kautta ammattijärjestämistä vuodesta 2011 alkaen.

Ammattijärjestäjän silmä kiinnittää huomioita toisaalta esteettisiin ja sisustuksellisiin näkökulmiin, toisaalta myös ergonomiaan – työhuoneessa tärkeää on hyvät ja ergonomiset työskentelyasennot, lastenhuoneessa mukaudutaan lapsen tarpeisiin. Käytännöllisyys ja toimivuus ovat jokaisen kodin ja työpaikan avainsanoja: vaikka välillä kaaos yllättäisikin, toimiva järjestys helpottaa kaaoksen siivoamista.

Kaikki pois vaan – vai mitenkäs se meneekään?

Kun ammattijärjestäjän tilaa, toisin kuin kuvitella saattaa, tuloon ei tarvitse varautua etukäteen; roskalavaa ei tule pihalle eikä säilytyslaatikoitakaan tarvitse hankkia, suurimmalla osalla asiakkaista säilytystilaa on tarpeeksi.

Aina järjestäminen ei myöskään tarkoita luopumista vaan yleensä kysymys on enemmänkin uudelleen organisoimisesta. Yhdessä järjestäjän kanssa pohditaan mitä tarvitaan ja minkä verran. Mikäli luopumista tarvitsee tehdä, Kokoavan Reetta antaa vinkkejä, mitä kannattaa myydä tai viedä eteenpäin ja minne.

Miten tarkat suunnitelmat asiakkaalla pitää olla?

”Asiakas määrittää, mitä raivataan”, kertoo Reetta Kokoavasta. Järjestettävä kohde voi olla tietty paikka, kuten lastenhuone, toimisto tai vaikkapa aitta ja halutessaan asiakas saa ennakkoarvion käytettävästä ajasta ja hinnasta. Vastaavasti voidaan sopia tietty aika ja kohde päätetään ennen työhön käymistä yhdessä. Kuusi tuntia järjestelyä kerralla on kuitenkin maksimiaika, sillä järjestäminen on rankkaa puuhaa – paljon päätöksiä pitää tehdä.

Aika järjestämiselle on usein hankala ottaa – yksi ammattijärjestäjän tehtävistä onkin antaa alkusysäys raivaamiselle. Asiakkaat ovat usein soittaneet ja kiitelleet Reettaa käynnistä ja kertoneet kuinka onnistuneen raivausprojektin jälkeen monet muutkin paikat ovat tulleet kuntoon.

Kun ammattijärjestäjän tilaa, kannattaa kuitenkin muistaa, ettei hänkään pysty ihmeisiin. Suurin haaste järjestämisen jälkeen on se, miten tavaroiden uudet paikat ja käytännöt säilytetään ja tehdään arjen rutiiniksi. Mutta kun jokin kohde on raivattu juuria myöten, olo on tehokas ja on paremmat mahdollisuudet keskittyä olennaiseen: kotona rentoutumiseen ja työpaikalla tehokkaaseen työn tekoon.

Tutustu Kokoavaan osoitteessa www.kokoava.fi

Lue myös

Miltä tuntuu palata?

Kirjoitin viimeksi Kodan blogiin reilu vuosi sitten, juuri ennen kuin jäin lomille ja hoitovapaalle nuorimmaisemme kanssa. Vuosi vierähti nopeasti, elämän pienten suurten asioiden parissa, myötäeläen

Lue lisää »

Minun tieni osaksi Kodan tarinaa

Terve! Nimeni on Maaria Kilpi ja toimin Siivouspalvelu Kodassa palveluesimiehenä iltatiimille ja vastaan iltojen yritysasiakkaista. Jännittävää ja hauskaa päästä osaksi Kodan blogia. Ajattelin kertoa oman

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!