Ajatuksia matkan varrelta

Siivouspalvelu Kota täyttää pian kuusi vuotta ja kiitollisuudella katson tähän asti kuljettua matkaa. Paljon on tapahtunut siitä, kun yksin perustin yrityksen vuonna 2009 tyhjästä ilman, että valmiina oli ensimmäistäkään asiakasta. Oli vain mies, moppi ja vuoden työkokemus alalta.

Minulla on ollut alusta alkaen muutama tärkeä tavoite yrityksen suhteen. Ensimmäinen tavoite on luoda hyvät suhteet asiakkaisiin ja työntekijöihin. Tämän luottamuksen kautta olemme pystyneet rakentamaan kestävää ja vakaalla pohjalla olevaa liiketoimintaa, jolla on olemassa myös jatkuvuus. Toinen tavoitteeni on työllistää ihmisiä. Vaikka toiminkin ensimmäiset puolitoista yksin, tiesin koko ajan, että tulen työllistämään muitakin. Nyt olenkin yrittäjä yhdessä vaimoni Annan kanssa ja meillä on 15 työntekijää.

Kolmas tavoitteeni on luoda sellainen yrityskulttuuri, jossa kaikilla on oma paikkansa ja jokaisen työntekoa arvostetaan riippumatta siitä mitä työtehtävää kukakin tekee. Tämän kautta haluan luoda kaikkien elämään merkityksellisyyttä työn kautta, kun työntekijä kokee olevansa hyväksytty ja arvokas juuri sellaisena kuin on. Näihin tavoitteisiin pääsemiseksi olemme tehneet paljon töitä ja aiomme sitä jatkaa myös. Täydellisen valmista ei tule koskaan, mutta lähelle tavoitteita pääsemme, kun meillä on aito pyrkimys hyvään.

Käytännössä yritämme luoda parhaat mahdollisuudet työntekijöillemme työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen suhteen tekemällä tiivistä yhteistyötä Lääkäriasema Elonin kanssa. Yhdessä heidän kanssaan mietimme työntekijöiden sekä fyysistä että henkistä jaksamista ja yritämme pienentää työn aiheuttamaa rasitusta eri kehon osille panostamalla ergonomiaan ja laadukkaisiin, toimiviin työvälineisiin.

Meille kasvu on muutakin kuin vain numeroja paperilla, meille se tarkoittaa myös työntekijöidemme ja meidän itsemme kasvua ihmisinä sekä yrityksen toimintatapojen kehittymistä. Voiton maksimointi ei olekaan ollut missään vaiheessa itse tarkoitus, vaan ensisijainen tavoitteemme on saada aikaan positiivista muutosta niin asiakkaissamme, työntekijöissämme ja koko toimintaympäristössämme toimimalla vastuullisesti, innostavasti ja hyvällä palveluasenteella. Toki liiketoiminnan kannattavuus ja kasvu myös paperilla ovat yrityksen elinehtoja, joita emme voi sivuttaa.

Olen yrittäjänä oppinut aivan valtavasti uusia asioita ja kehittynyt ihmisenä ja tätä kaikkea en varmasti olisi saavuttanut millään muulla tavalla. Olenkin kaikesta kokemastani todella kiitollinen ja onnellinen siitä, että minulla oli rohkeutta aloittaa, vaikka en tiennytkään mitä kaikkea yrittäjyys tuo tullessaan. Yrittäjänä minulla on kuitenkin valinnan vapaus tehdä mitä tahansa yrityksen töitä tai olla tekemättä. Onneksi olenkin oivaltanut, ettei kaikkea kannattakaan tehdä itse, varsinkaan jos joku toinen tekee saman homman paremmin. Ja yksi kasvun edellytys onkin, että osaa luovuttaa oikeat asiat pois itseltään ja keskittyä vain siihen, minkä kokee eniten omakseen ja missä on parhaimmillaan.

Yrittäjänä yksi aivan keskeinen ja kriittinen tekijä on ajanhallinta. Koko ajan yrittäjänä ollessani se on ollut enemmän tai vähemmän haastavaa ja siinä on tekemistä edelleen. Kuitenkin mitä enemmän siinä kehityn, sen paremmin yrityksellä tuntuu menevän ja sitä paremmin myös itse jaksan työssä sekä vapaa-ajalla. Alusta asti minulle onkin ollut tärkeää se, että saan hyvin pitkälti itse päättää mihin aikani käytän ja että myös vapaa-aikaa jää riittävästi. Sillä vaikka työ onkin tärkeää, myös muu elämä ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä. Jos käyttäisi kaiken aikansa ja energiansa vain työntekoon, sillä varmasti saavuttaisi kasvua jollakin mittareilla. Mutta tuo kasvu tapahtuisi silloin elämän tärkeimpien asioiden kustannuksella, eikä se olisikaan enää kestävää kasvua. Niinpä minulla on nyt mahdollisuus olla riittävästi läsnä myös vaimolleni ja pienelle tyttärelleni Marialle.

Aurinkoista kevään jatkoa!

Petteri Kotamäki
Toimitusjohtaja
Siivouspalvelu Kota

IMG_3115_pieni

Lue myös

Miltä tuntuu palata?

Kirjoitin viimeksi Kodan blogiin reilu vuosi sitten, juuri ennen kuin jäin lomille ja hoitovapaalle nuorimmaisemme kanssa. Vuosi vierähti nopeasti, elämän pienten suurten asioiden parissa, myötäeläen

Lue lisää »

Minun tieni osaksi Kodan tarinaa

Terve! Nimeni on Maaria Kilpi ja toimin Siivouspalvelu Kodassa palveluesimiehenä iltatiimille ja vastaan iltojen yritysasiakkaista. Jännittävää ja hauskaa päästä osaksi Kodan blogia. Ajattelin kertoa oman

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!