Korona koskee kaikkia

adult 1846428 640”Teillä on varmasti nyt töitä!”, on kommentti, joka on viime päivinä lausuttu minulle monta kertaa. Ja kyllä, samaa ajattelin itsekin; meidän siivousala ei onneksi ole kovin suhdanneherkkä. Korona kuitenkin koskee kaikkia.

Minä, kuten ei moni muukaan meillä, ei osannut kuvitella millaiseen vyörytykseen mekin joutuisimme; korona on laittanut kotitalouksia karanteeniin ja yritykset sulkeneet toimistojaan siirryttyään etätyöskentelyyn. Eikä siinä mitään, skenaarioita rakentaessa pari viikkoa sitten ja maailmalta desinfiointikuvia seuratessa, totesimme, että no, meidän työn luonne vain muuttuu ja nyt punnitaan todellinen ammattitaito. Tiedetään, että virus elää pinnoilla jopa päiviä ja se leviää pisaratartuntana. Nyt siis jos koskaan pitää paljon puhdistaa ja desinfioida porraskäytäviä, julkisia tiloja… paikkoja, joissa ihmiset liikkuvat, jotta viruksen elinikä olisi lyhyt ja tarttuminen vähäistä. Meillä on mahdollisuus myös suojella vilkkaita vanhuksia, jotka eivät itse omaa etuaan ymmärrä. Asiakkaita lähestyessä liian usein vastauksena olemme saaneet lähinnä ihmettelyä siitä, että ”mikä hyöty siivouksella on viruksen torjumisessa? ”.

Viruksen jyllätessä siivouksen tärkeyttä ei mielestäni pitäisi joutua perustelemaan: nyt jo pitäisi puhdistaa isosti ja näkyvästi! Pelkäänkin, että sen sijaan, että hyödynnettäisiin siivouksen mahdollisuutta ennaltaehkäistä viruksen leviämistä, kutsu käy siivoamaan jälkiä kun panssarivaunut jo kuljettavat kaatuneita ja aalto on pyyhkäissyt yli.

Me emme halua vain odottaa. Jos emme voi omalla ammattitaidolla palvella – autetaan ja opetetaan ihmisiä siivoamaan oikein. Pelkkä liinan heiluttelu ja pesuaineen sumuttelu ei nyt riitä, vaan nyt jos koskaan siivous täytyy tehdä oikein; aseptisesti puhdistaen ja desinfioiden, kuten THL:n laatimat julkiset ohjeet kehottavat. Karanteenissakin olevien olisi syytä puhdistaa oma kotinsa, jotta virus saadaan kuriin. Jos THL:n ohjeistus heikosti emäksisellä puhdistusaineella tehdystä aseptisesta siivoukseista ei oikein aukea, katso hiukan maanläheisempi opastevideo, jonka kasasimme kolmestaan yrittäjäkaverieni kanssa. Suuret kiitokset Grassmark ja Konstantin Nikkari – tämä on yhteishenkeä!

Tahto ja ammattitaito ei kuitenkaan auta jos yritys kaatuu. Mitä vaikeampaa on ihmisten pitää pyllyjään sohvalla – sitä pidemmät ovat myös talouden vaikutukset. Korona koskee siis kaikkia: jokaisen yksilön ja yrityksen vastuulle jää ottaa vastuu omista toimista. Kriisitilanteessa on otettava ohjat tiukemmin omiin käsiin ja tehtävä yhteistyötä lujemmin. Valmista käsikirjoitusta ei tässä tilanteessa ole ja tilanteiden ja rajoituksien muuttuessa on varauduttava samaan aikaan kaikkeen ja ei mihinkään. Koska aika ja raha juoksevat, meilläkään ei ole muuta vaihtoehtoa kuin miettiä lomautuksia. Onneksi minulla on yhteistyöhaluinen ja ideoiva henkilökunta ja aloitimme omat elvytystoimemme:

  1. Peruutamme 1.4. voimaan tulevat hinnankorotukset kotitalousasiakkaillemme. Hinnankorotukset perustuivat TES:n mukaiseen palkankorotukseen. Sen sijaan työntekijämme ovat valmiita lykkäämään omaa palkankorotustaan, jotta asiakkaamme voisivat ostaa palveluitamme. Meidän tiimi on niin upea, että emme halua menettää ketään.
  2. Yrityksillä on mahdollisuus vaihtaa nykyiset ylläpitosiivoussopimukseen sisältyvät tuntinsa myös suursiivoukseen ja desinfiointisiivoukseen. Kun korona on kukistettu kotoa ja kaikki ovat terveitä, voit tilata kotiin desinfiointisiivouksen. Yrityksiin teemme myös koronasiivouksia.
  3. Tarjoamme myös erikoissiivoukset, kuten desinfiointisiivoukset (koronasiivoukset) normaalilla hinnalla niin yrityksille kuin kotitalouksille, vaikka meille tuleekin puhdistusaineista ja suojavälineistä ylimääräisiä kuluja. Nyt on aika auttaa ja suojella.
  4. Pidämme itsestämme ja toisistamme huolta. Totta kai lomautusilmoitus oli meille kaikille iso juttu – kuten koko tilanne. Vielä samana iltana ilmoituksen antamisesta kokoonnuimme aika isollakin porukalla kotalaisten etäkahveille Zoomin välityksellä, jaoimme tunteita ja fiiliksiä ja mietimme ratkaisuja. Vaikka toivo on tärkeää, kriisit synnyttävät jotain uutta, on myös ihan ok todeta, että onhan tämä tilanne nyt aika persiistä. Kun römpiöt* on pysäytetty, on helpompaa tarttua ratkaisuihin: henksu jakaa toisilleen kotikuntoilulinkkejä, vinkkejä iltasatuun, jolla kertoa viruksesta lapsille, tsemppaa ja kannustaa – me ollaan samassa veneessä. Äärettömän tärkeältä tuntuu myös johtajana voida selittää ja avata tilanne.  Ja siinä hetkessä kun useampi laittaa viestiä, että voi pienentää tuntejaan, jos jollain toisella on tiukempi tilanne, tuntuu, että sydän ei ehkä kestä enää: otetaan tästä me kaikki mallia ja jaetaan omastamme jokaiselle tasan.

Oma mottoni on, että kaveria ei jätetä. Yrittäjien some-keskusteluista olen ilokseni saanut lukea, että sama motto on onneksi monella: vuokranantajat ovat antaneet vuokria anteeksi tai antaneet maksuaikaa merkittävästi, on perustettu yrittäjien yhteistä lahjakorttikauppaa, tarjotaan ilmaisia markkinointikanavia, tehdään postauksia kaverin yrityksestä ja asiakkaat haluavat maksaa palveluita ennakkoon.  Pidetään toisistamme huolta niin yrittäjinä kuin ihmisinä. Muiden tavoin olen itsekin tässä taistelussa valmis tekemään kaikkeni, jotta virus kukistetaan ja niin perheeni, työntekijäni, asiakkaani kuin yrittäjäkaverinikin selviäisivät mahdollisimman vähillä vaurioilla. Ja jo nyt voin olla ylpeä omasta tiimistäni: ainakin me olemme taistelleet kunnolla!

Tsemppiä meille kaikille – yhdessä me tästä selvitään!

Anna Kotamäki
Toimitusjohtaja
Siivouspalvelu Kota

 

*römpiö = Tony Dunderfeltin käsite. Negatiivista asiaa saa vatvoa korkeintaan 4 sekuntia. Jos vatvomista jatkaa, muuttuu asia römpiöksi: asiaksi, joka alkaa hallitsemaan ja valtaamaan ajatuksia ja myrkyttää myös muita.

Lue myös

Miltä tuntuu palata?

Kirjoitin viimeksi Kodan blogiin reilu vuosi sitten, juuri ennen kuin jäin lomille ja hoitovapaalle nuorimmaisemme kanssa. Vuosi vierähti nopeasti, elämän pienten suurten asioiden parissa, myötäeläen

Lue lisää »

Minun tieni osaksi Kodan tarinaa

Terve! Nimeni on Maaria Kilpi ja toimin Siivouspalvelu Kodassa palveluesimiehenä iltatiimille ja vastaan iltojen yritysasiakkaista. Jännittävää ja hauskaa päästä osaksi Kodan blogia. Ajattelin kertoa oman

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!