Entinen siivoustyöntekijämme Eetu, palasi kotaan harjoittelun muodossa

Olen tosiaan Eetu 24v markkinoinninharjoittelija Turun Ammattikorkeakoulun liiketalouden puolelta. Koulussa mulla on meneillään kolmas vuosi ja ensi syksynä olisi aika kirjoitella opinnäytetyötä, jotta valmistuminen olisi ajankohtaista joulun tienoilla.

Päädyin takaisin Kotaan, kun aloin vuoden alussa miettiä missä harjoittelun voisi suorittaa. En ollut vielä päättänyt, suoritanko harjoittelun keväällä vai kesällä. Mieleen tuli soittaa Annalle, ja kysellä vähän, miten Kodalla menee ja olisiko mulle mahdollisesti paikkaa Kodalla markkinoinninharjoittelijan roolissa. Annan vastaus taisi olla kutakuinkin: ”Koska aloitat?”, kysyessäni olisiko mahdollisuutta tulla tekemään harjoittelu Kodalle. Sitä kautta mulle tuli fiilis, että nyt olisi mahdollisuus päästä oppimaan, mutta samalla olemaan avuksi. Yrityksenä Siivouspalvelu Kota oli mulle tosiaan jo ennestään tuttu, kun olin ollut heillä aikaisemmin jo useamman kesän kesätyöntekijänä.

Harjoitteluni alkoi helmikuun puolivälissä. Tullessani toimistolle, vastassa oli niin uusia, kuin tuttuja naamoja. Alkuun käytiin vähän läpi eri juttuja, kuten mitä harjoittelultani haluan. Rehellisesti sanottuna ennen sitä en ollut oikeastaan miettinyt asiaa. Listan valmistuttua ei sitä enää mietitty hetkeen, vaan alettiin toimia. Jännää kumminkin oli se, että kun viime viikolla istuttiin Annan kanssa alas katsomaan onko kirjaamia tehtäviäni tullut tehtyä, olin tehnyt melkein kaikkea mitä halusinkin! Kodassa on siinä mielessä hyvä suorittaa harjoittelua, että siellä pääsee tekemään nopeita ratkaisuja ja erilaisia tehtäviä. Maanantaina saattoi olla suunnitelma loppuviikon ohjelmaksi valmiina, mutta tiistaina tehtiinkin jo ihan eri juttuja. Varsinkin koronan saapuessa kuvioihin.

Harjoittelua varten oli tietynlainen suunnitelma ja visio siitä, mitä tehdään missäkin vaiheessa. Alkuun sen mukaan päästiin edettyä hyvin, mutta korona pilasi kuviot. Korona muutti harjoitteluani, ja varsinkin sitä varten olleita suunnitelmia ja tehtäviä. Silti se toi harjoitteluun aspektin, jota ei alun perin ollut kuvitellutkaan. Näin nimittäin todella läheltä, miten koronan kaltainen kriisi hoidetaan Pk-yrityksessä. Näin miten ja mitä viestitään asiakkaille ja työntekijöille, ja pääsin myös itse toteuttamaan sitä. Ei ole helppoa tehdä ratkaisuja esimerkiksi viestinnän suhteen, kun yritys joutuu lomauttamaan työntekijöitä, eikä ole mitään tietoa, kuinka kauan epävakaus kestää. Kaikki ovat täysin pimennossa tulevasta ja pitäisi pystyä luomaan uskoa ja luottamusta. Mutta nyt ainakin toivottavasti tilanne on menossa parempaan suuntaan. Eli vaikka korona haittasi suunnitelmaani harjoittelustani ja sen takia muutama asia jäi toteuttamatta, opetti se toimimaan tilanteessa, jollaisia nähdään harvoin, ja joihin ei toivottavasti ihan heti jouduta.

Kodassa olen nähnyt, miten markkinointia toteutetaan Pk-yrityksessä. Pääsin myös näkemään, miten yrityksen brändiuudistus toteutetaan, ja miten myös se hidastui koronan takia. Olen päässyt tekemään erilaisia päivityksiä someen ja nettisivuille. Olen päässyt sekä tuottamaan sisältöä, että luomaan myyntikampanjoita. Olen oppinut käyttämään erilaisia ohjelmia, sovelluksia ja sivuja, kuten Lyyti, WordPress ja Google Analytics. Olen myös päivän verran toiminut puhelinmyyjänä. Sekin liittyi nopeaan reagointiin sen hetken tilanteessa. Toteutettiin palvelu, jonka ajateltiin olevan hyvä siihen tilanteeseen, ja lähdettiin myymään sitä. Jos joku negatiivinen asia täytyy sanoa, niin ehkä hieman epäselvät ja lyhyet kuvaukset tehtäviin. Välillä tuntui, että en ymmärtänyt yhtään mitä jollain tehtävällä haetaan. Tarpeeksi kun kyseli, sai jotain aikaseksi, jonka jälkeen oli helpompi edetä, kun pystyi kysymään, ollaanko oikeilla jäljillä. Eli ehkä epäselvyys toi itselleni eniten harmaita hiuksia. Omalla tavalla juuri se vapaus oli kuitenkin yksi parhaista asioista.

Yhtä kaikki, nyt aletaan olemaan loppusuoralla, kun harjoitteluni viimeinen viikko on käynnissä. Tuntuu hieman jopa oudolta, kun kesäloma häämöttää ja kohta ei aamut enää ala Slackin läpikäymisellä. Tässä kohtaa olisi varmaan aika kiitellä kaikkia kotalaisia ja varsinkin toimistotiimiä, jonka kanssa olen eniten tekemisissä ollut. Erityiskiitokset tietysti Annalle, joka tämän harjoittelun mahdollisti ja Helille, jonka kanssa muodostimme markkinointitiimimme.

Kiitos Kodalle, ja aurinkoista kesää kotalaisille!

Terveisin Eetu

 

Eetu

Lue myös

Miltä tuntuu palata?

Kirjoitin viimeksi Kodan blogiin reilu vuosi sitten, juuri ennen kuin jäin lomille ja hoitovapaalle nuorimmaisemme kanssa. Vuosi vierähti nopeasti, elämän pienten suurten asioiden parissa, myötäeläen

Lue lisää »

Minun tieni osaksi Kodan tarinaa

Terve! Nimeni on Maaria Kilpi ja toimin Siivouspalvelu Kodassa palveluesimiehenä iltatiimille ja vastaan iltojen yritysasiakkaista. Jännittävää ja hauskaa päästä osaksi Kodan blogia. Ajattelin kertoa oman

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!