Mielekästä työtä siivousalalla

Millainen on sinun ”unelmiesi työpaikka,” oletko löytänyt sellaisen? Voisiko siivousalalta löytyä mielekästä työtä?

Minun vastaukseni on kyllä, olen juuri löytänyt mielekästä työtä unelmieni työpaikassa siivousalalla. Monien sattumien kautta ajauduin markkinointiviestinnän harjoittelijaksi Siivouspalvelu Kotaan, enkä ole hetkeäkään joutunut katumaan niitä päätöksiä jotka minut tänne johti. Tässä tavallaan ympyrä sulkeutui, kun 80-luvulla aloitin työurani talonmiessiivoojana peruskoulun ohessa viikonloppuisin ja lomilla. Olen myös myöhemminkin tehnyt hiukan sekä koti- että yrityssiivouksiakin muutamia keikkoja, joten siivoustyö oli minulle ainakin jossakin määrin tuttua jo ennestään. Näiden aiempien kokemusteni perusteella olen kyllä itse kokenut siivoustyön mielekkääksi, mutta fyysisesti raskaaksi.

Viime aikoina olin jo pitkään työskennellyt myynnin ja markkinoinnin parissa, mutta en ollut aiemmin hankkinut koulutusta siltä alalta. Jonkin aikaa oli jo tuntunut siltä että jotakin uutta pitäisi tehdä, mutta en tiennyt mitä se voisi olla. Aivan yhtäkkiä tajusin, että koska kuitenkin jossakin määrin pidän sen hetkisestä työstäni, niin voisinkin lähteä opiskelemaan samaa alaa. Löysinkin sopivan koulun, ja opettajien suosituksesta valitsin markkinointiviestinnän opiskelut. Se vaikutti kyllä mielenkiintoiselta, mutta onneksi en silloin aluksi yhtään tiennyt mitä se tarkoittaa, koska en silloin olisi uskonut että se sopisi minulle tai että edes pystyisin siihen. Ja nyt kun minulle on selvinnyt mitä kaikkea tämä pitää sisällään, huomaan että tämähän onkin juuri minulle sopiva työ. Ja todella mielekkääksi tämän työn minulle tekee sopiva työpaikka, ja juuri siivousalalla, joka on monessakin suhteessa minun sydäntäni lähellä.

Työpaikkana Kota on juuri sellainen mitä minä toivonkin työpaikalta. Lyhyesti sanottuna täällä työskentely on mielenkiintoista, joustavaa, haastavaa ja saa toteuttaa itseään. Kodassa etsitään ja rakennetaan omanlaisia tapoja toimia, ollaan valmiita kuuntelemaan ja testaamaan uusia ideoita. Ja vaikka tämäkin on tietenkin bisnestä, niin ei silti unohdeta tärkeitä arvoja vaan korostetaan niitä joskus jopa kustannuksista välittämättä. Ja tämä onkin yksi seikka joka tekee tästä työstä mielekästä, toisin kuin yleensä siivousalalla toimitaan.

Kodan arvot ovat sellaisia jotka minäkin voin allekirjoittaa täydestä sydämestäni. Meillä tuetaan kotimaisuutta ja paikallisuutta mahdollisuuksien mukaan, myöskin kannatetaan yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä muiden Turun alueen yritysten kanssa. Myös ekologisuus on meillä viety askeleen verran pidemmälle, haluamme edistää kestävää kehitystä ja kiertotaloutta. Puhdistusaineetkin on vähitellen vaihdettu ekologisiin tuotteisiin. Sen lisäksi että tällä säästetään luontoa, vähentynyt kemikaalialtistus  vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin, ja tietenkin myös siivottujen tilojen käyttäjien hyvinvointiin. Yksi tärkeä arvo Kodassa onkin työntekijöiden fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen, ja myöskin kaikenlainen yhdessä tekeminen. Meillä järjestetäänkin monenlaisia erilaisia tapahtumia, sekä työhön liittyviä että työn ulkopuolisia.

Kaikki tällainen vaikuttaa työn mielekkyyteen, vaikka ei nämä asiat varsinaisesti liittyisikään itse siivoustyöhön. Ja tietysti myös itse työhön liittyviin asioihin kiinnitetään koko ajan huomiota ja kehitetään niitä, kuten työergonomia, kunnolliset välineet, opastus ja riittävä palkka. Tämä kertoo siitä, että meillä todella oikeastikin arvostetaan siivoojien työpanosta. Pyrimme pitämään työilmapiirin hyvänä työn raskaudesta ja hektisyydestä huolimatta, meillä myönteinen asenne on tärkeä. Kannatamme avointa kommunikaatiota niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin välillä. Tavoitteenamme on, että tällainen toiminta toisi lisää inhimillisyyttä, avoimuutta ja arvostusta siivousalalle.

Näiden arvojen parissa Kodassa puuhastellaan paljon muutakin kuin vain itse bisnestä. Ja se tuo työhön mielenkiintoista vaihtelua, ja näin siivousalankin työ voi olla todella mielekästä. Itse olen kiitollinen siitä, että Kodassa otetaan opiskelijatkin niin avosylin vastaan, ja annetaan auliisti aikaa ja opetusta meille. Myönteinen suhtautuminen ja luottamus on niitä seikkoja, jotka saavat minusta irti parhaimman työpanoksen. Ja nautin siitä, kun saan vapauden toteuttaa itseäni ja ideoitani työtehtäviäni hoitaessani.

20170917 144833Minä työskentelen toimistolla, ja tämä on minun näkemykseni siitä millaista siellä on työskennellä. Tämä on minun tarinani siitä kuinka ajauduin siivousalalle, ja miksi koen tämän työni mielekkääksi. Toivon saavani muitakin meidän työntekijöistämme kertomaan oman näkemyksensä siitä millaista meillä on olla töissä, ja esimerkiksi miten yrityksen arvot näkyvät heidän omassa työssään. Saisimme kuulla erilaisia näkemyksiä siitä, voiko siivousalan työ tosiaan olla mielekästä.

Heli, markkinointiviestinnän harjoittelija

Lue myös

Maailma ilman siivousta: Miltä se näyttäisi ja mitä seurauksia olisi?

Maailma ilman siivousta

Miltä se näyttäisi ja mitä seurauksia olisi? Kuvittele hetkeksi maailma ilman siivousta. Kadut täyttyisivät roskista, toimistojen työpisteet pölyttyisivät ja kodit muuttuisivat kaaoksen keskukseksi. Tämä ei

Lue lisää »

Kodan vuosittainen juhla

Vaikka juhla pidettiin helmikuussa, sen merkitys ja lämpö olivat yhtä syvät kuin perinteisessä joulunajan juhlassa. Loppuvuosi on aina meille erittäin kiireistä aikaa, minkä vuoksi siirrämme

Lue lisää »

Kodan kuukausikoulutus

Siivouspalvelu Kodan kevään 2024 ensimmäisessä työntekijöiden koulutuksessa keskityimme puhdistustekniikoiden ja -laitteiden käyttöön. Tämä koulutus ei ainoastaan vahvistanut tiimimme ammattitaitoa, vaan myös syvensi ymmärrystämme siitä, miten

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!