Kaikki jää kesken? Ajatuksia ennen hoitovapaata

Kaikki jää kesken… Siltä minusta on tuntunut välillä viime päivinä, kun loma ja tuleva hoitovapaa lähestyy, ja työaika tuntuu hupenevan käsistä. Projektit jäävät puolitiehen, hyviksi aikomuksiksi. Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta entä puoliksi tehty hyvä suunnitelma?

Aloitin työt Siivouspalvelu Kodassa syyskuussa 2018, iltavuoron siivoojana. Olin juuri ollut hoitovapaalla ensimmäisen lapsemme kanssa ja etsin uutta suuntaa työelämässä, aloitin uusia opintoja. Päädyin Kotaan, ja löysin mukavan ja reilun työpaikan. Pian siirryin palveluesimieheksi ja näin yrityksen hieman erilaisesta näkökulmasta. Keväällä 2019 taas aloitin osana toimistotiimiä asiakaspalvelussa, missä olen nyt sitten työskennellyt melkein puolitoista vuotta.

Olen nähnyt Kodan muuttuvan ja kasvavan, ja olen itsekin kasvanut ja muuttunut tänä aikana. Erilaiset tehtävät ja vastuut ovat vaihdelleet. Erityisen hienoa minusta on ollut se luottamus ja kannustus, jota olen saanut uusiin tehtäviin tarttumiseksi. Kodassa annetaan vastuuta, kannustetaan tekemään asioita omalla tavalla, löytämään omia vahvuuksia ja kehittämään omaa työtä. Vastuuta saa ottaa, ja yhdessä mietitään tehtäviä oman kiinnostuksen mukaan.

Samalla kehitystä on tapahtunut. Paljon on muuttunut siitä, kun aloitin työt. Perehdytys uusiin tehtäviin on kehittynyt huimasti: nykyiset palveluesimiehemme Terra, Jussi ja Sara osaavat ottaa uudet työntekijät vastaan todella hyvin, opettaa heille tarvittavat taidot ja seurata heidän kehittymistään niin, että kenenkään ei tarvitse pähkäillä yksikseen, miten jokin asia kuuluu tehdä.

Kodan arvot ovat kiteytyneet minusta hienosti sellaiseen suuntaan, joka sopii hyvin myös omiin arvoihini: ekologisuus, yhteistyö ja työnilo luovat pohjan kaikelle toiminnallemme, ja ne ovat arvoja, joihin on helppo työntekijänä yhtyä.  Eikä vain työniloon, vaikka oman työssä viihtymisen kannalta sillä onkin hyvin suuri merkitys. Hakeuduin esimerkiksi itse alunperin töihin nimenomaan Kodalle, koska yritys vaikutti ottavan ympäristöasiat tosissaan.

Tämä kehitys on mennyt hienosti eteenpäin. Siirryimme ensin käyttämään ainoastaan kasvipohjaisia pesuaineita, ja nyt menemme taas pidemmälle ja otamme käyttöömme aktiiviveden ylläpitosiivouksemme perustaksi. Olen itse testaillut aktiivivettä kotona siivouksessa, ja olen pienten lasten isänä todella iloinen siitä, että on mahdollista siivota ilman turhaa kemikaalikuormaa ja silti saada aikaan puhdasta ja  jälkeä. Ekologisuuden näen kuitenkin myös jatkuvana kehityksen paikkana. Toimintaamme voi aina kehittää ja muokata ekologisempaan suuntaan. Hiilijalanjäljen laskeminen, mikromuovin meriin kulkeutumisen vähentäminen ja kiertotalouden edistäminen ovat kaikki toimintaamme liittyviä kokonaisuuksia, joihin haluaisin itse tarttua ja viedä eteenpäin.

Työ tuntuu kuitenkin jäävän kesken. Toisaalta, ehkä se on myös osa Kodan kauneutta: täällä työ on aina kesken, kehittämistä tehdään jatkuvasti eteenpäin. Itsekin saa olla keskeneräinen, kasvamassa, ei liian valmiina.

Kun asiaa miettii, jää moni asia silti enemmän valmiiksi, kuin tullessani Kotaan tai aloittaessani asiakaspalvelussa. Esimerkiksi viime päivät olen työstänyt Kodan asiakaspalveluun ”Aapista”, avuksi tehtävään jääville Lauralle ja Helille ja kaikille tuleville asiakaspalvelussa työtään aloittaville. Itse aloitin asiakaspalvelussa hyvinkin yhtäkkisesti, vailla kovin selkeitä suuntaviivoja tai ohjeita – ehkä jatkossa kenenkään ei tarvitse sukeltaa aivan yhtä kylmiltään altaan syvään päähän.

Parasta on, että työn voi jättää hyvin käsiin ja tietää, että homma sujuu. Kukaan ei onneksi ole korvaamaton ja voin iloisin mielin aloittaa loman ja hoitovapaan nuorimman lapsemme kanssa. Lopuksi haluan kiittää erityisesti Annaa ja Petteriä tähänastisesta matkasta Kodassa. Te olette luoneet Kotaan tämän ilmapiirin, joka kannustaa tarttumaan vastuuseen ja olette rohkaisseet minua täällä työskennellessäni. Nyt on aika suunnata hetkeksi muiden tehtävien ja haasteiden pariin ja nauttimaan kesäauringosta.

Kiitos myös kaikille työkavereille ja tsemppiä teille tuleviin koitoksiin! Nähdään varmaan välillä, jos pääsen käymään toimistolla 🙂

 

Miika

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!