Teatteria ja siivousta

Kiitos Kota!

Olen ollut Kotassa töissä siivoojana vuoden ja neljä kuukautta. Sitä ennen olen työskennellyt myös Helsingissä siivoojana. Nyt on viimeinen viikkoni näissä hommissa, sillä valmistun teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Ajattelin sen vuoksi kirjoittaa hieman kokemuksistani siivoojana sekä siitä, miten teatteri ja siivoaminen liittyvät yhteen.

Katja kirjoitti edellisessä blogitekstissään, että siivoojan työssä hänessä on herännyt sisäinen Ulla Taalasmaa. Tämä resonoi minussa, sillä olen myös samaistunut tähän ihastuttavaan hahmoon rappukäytäviä mopatessani. Alun perin juuri Taalasmaalle tyypillinen uteliaisuus ajoi minut tähän työhön. Eräs ystäväni ja kollegani, jonka kanssa opiskelimme teatteria, teki myös siivoojan töitä. Hän puhui minut ympäri samaan työpaikkaan esittelemällä siivoojan työn mahdollisuutena päästä näkemään, miten erilaiset ihmiset asuvat. Se on todella mielenkiintoista!

Olen siivoojan työn kautta päässyt näkemään sellaisia asuntoja ja toimistoja, joihin minulla ei olisi ollut muuten ikinä mitään asiaa. Usein siivotessani kuvittelen, millaisia ihmisiä niissä kodeissa asuu tai toimistoissa työskentelee. Tällainen mielikuvittelu, havaintojen tekeminen sekä oman ympäristön laajentaminen ja rikastuttaminen ovat todella tärkeitä työkaluja taideopiskelijalle.

Turun Kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasila kertoi luennollaan, että hän käy asuntonäytöissä vain sen takia, että saisi kerättyä materiaalia ja luotua taustatarinaa kirjoittamilleen hahmoille. Minä myhäilin auditoriossa, että pääsen vielä askeleen pidemmälle, kun siivoan ihmisten koteja ja työpaikkoja. Se on valtava määrä kokemuksia erilaisista paikoista, mitä olen saanut työni ansiosta. Kannan tätä materiaalipankkia mielessäni mukana tulevissa töissäni.

Siivoojan työstä otan tärkeimpänä konkreettisena vinkkinä mukaani oman kodin siivoukseen Ilta-Sanomissakin (2.3.2021) siivoojan suosikkivälineeksi hehkutetun mikrokuituliinan. Jutussa palveluesihenkilömme Terra Piilola jakaa tärkeän niksin mikrokuituliinan käyttöön. Toinen lempisiivousvälineeni on Ecostar, minkä olen myös hankkinut työpaikalta kotiini. Ecostarilla puhdistan tiskipöydän ihanan kiiltäväksi, mutta tämä ympäristöystävällinen yleispuhdistusaine sopii monille muillekin pinnoille. Hyvillä välineillä siivoaminen on niin paljon mukavampaa! Minulle tärkeintä siivousvälineissä on niiden ekologisuus. Siivoamalla vastuullisesti ja kiinnittämällä huomiota kierrätykseen, on suuri merkitys kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseksi.

Siivoojan työ on mahdollistanut opiskeluni Taideakatemiassa ja nyt on tullut aikani siirtyä oman alani töihin. Kiitos Kota ja kotalaiset! Erityiskiitos joustamisesta, siisteistä työvaatteista, vitamiineista, hyvistä eväistä ja ihanasta joululahjasta! Nämä ovat kaikki asioita, jotka ovat merkinneet minulle paljon työntekijänä. Haluan toivottaa kaikille kotalaisille ja Kodan asiakkaille aurinkoista kevättä, ja voimia jaksaa näiden haastavien aikojen yli!

Riikka
Siivooja
Siivouspalvelu Kota

Lue myös

Maailma ilman siivousta: Miltä se näyttäisi ja mitä seurauksia olisi?

Maailma ilman siivousta

Miltä se näyttäisi ja mitä seurauksia olisi? Kuvittele hetkeksi maailma ilman siivousta. Kadut täyttyisivät roskista, toimistojen työpisteet pölyttyisivät ja kodit muuttuisivat kaaoksen keskukseksi. Tämä ei

Lue lisää »

Kodan vuosittainen juhla

Vaikka juhla pidettiin helmikuussa, sen merkitys ja lämpö olivat yhtä syvät kuin perinteisessä joulunajan juhlassa. Loppuvuosi on aina meille erittäin kiireistä aikaa, minkä vuoksi siirrämme

Lue lisää »

Kodan kuukausikoulutus

Siivouspalvelu Kodan kevään 2024 ensimmäisessä työntekijöiden koulutuksessa keskityimme puhdistustekniikoiden ja -laitteiden käyttöön. Tämä koulutus ei ainoastaan vahvistanut tiimimme ammattitaitoa, vaan myös syvensi ymmärrystämme siitä, miten

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!