Siivous on osa työturvallisuutta ja työhyvinvointia

Kun mietit yrityksessäsi siivousta, millainen rooli sillä on? Onko siivous kriittinen toiminto, jolla on keskeinen rooli biologisten riskien ennaltaehkäisemisessä ja työhyvinvoinnin tukemisessa? Vai onko se toimintaa tukeva toiminto, joka nyt vaan täytyy jonkun hoitaa? 

Yrityksen ostojen ja investointien äärellä punnitaan kriittisiä sekä toimintaa tukevia valintoja. Kriittisiä hankintoja ilman tuote tai palvelu ei synny. Toimintaa tukevien valintojen äärellä voidaan kehittää prosesseja, tehostaa toimintoja ja vaikuttaa kustannusrakenteeseen pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi kokki, jonka työhyvinvoinnin tukena on vaikkapa työfysioterapeutti, jaksaa työssään todennäköisesti paremmin kuin kokki ilman työfyssarin tukea; toimintaa tukevan valinnan säästöt ja seuraukset mitataankin pitkällä aikavälillä. Mutta silti työfysioterapeutti ei ole kriittinen hankinta – kokki suoriutuu tavalla tai toisella ilmankin. 


Siivouksen rooli on meille yksi suurimpia haasteita myynnissä – siivouksen merkitys kun vaihtelee jokaisessa yrityksessä (kuten jokaisessa kodissa). Kun olin aikaisemmin softatalo Lyytissä sen alkutaipaileella yli 10 vuotta sitten, myimme innovaatiota. Ensimmäiset asiakkaat oli kohdattava kuin myisit kännykkää lankapuhelimen omaavalle: oli luotava tarve ja tarpeelle ratkaisu. 

Kun hyppäsin yrittäjäksi mieheni rinnalle siivousalalle, haaste oli toinen: kaikki tietävät, mistä siivouksessa on kysymys. Siivouksen merkitys ja subjektiivinen kokemus vaihtelevat kuitenkin laidasta laitaan, kriittisestä ja koko yrityksen kaikkia toimintoja tukevasta palvelusta välttämättömään pahaan, jossa kuka vaan voi roskapussin vaihtaa – kunhan tekee sen riittävän halvalla. 

Koronan kuivattaessa kassoja, olen monen eri alan toimijan kanssa käynyt keskustelua ja todennut yrityksien jälleen palanneen hintakilpailuun. Samaan aikaan meidänkin siivousalallemme on tullut uusia toimijoita kuin sieniä sateella, sillä käsitys on, että pandemian riehuessa siivousta ainakin tarvitaan.

Kirjavien toimijoiden keskellä, muuttuneessa taloustilanteessa ja muuntuva viruksen riehuessa, millainen rooli on siivouksella yrityksessäsi? Onko siivous edelleen välttämätön pahe, jossa kuka tahansa osaa vaihtaa roskapussin? Jos on – valitse halvin tarjoaja.

Jos puolestaan siivouksella nähdään oma roolinsa yrityksen vastuullisuus- ja työturvallisuusstrategioissa, valitse toimija, joka aidosti pystyy siihen vastaamaan. Vertailun vuoksi voit lukea esimerkiksi meidän vastuullisuusstrategiamme. 

Kerron myös salaisuuden: kuka tahansa ei osaa siivota. Aseptinen työskentely, toimintatavat, jossa toimitaan niin, ettei virukset ja bakteerit leviä, vaatii itse asiassa kunnon perehdytystä, harjoitusta ja toistoja. Huonolla siivouksella voidaan siis myös kasvattaa biologisten riskien uhkaa työntekijöille ja sitä kautta jopa lisätä sairauspoissaolojen määrää.

Jos et ole valmis maksamaan pahasta ruuasta, oletko valmis maksamaan huonosta siivouksesta ja sen riskeistä?

Anna Kotamäki

Toimitusjohtaja

Siivouspalvelu Kota

Lue myös

Maailma ilman siivousta: Miltä se näyttäisi ja mitä seurauksia olisi?

Maailma ilman siivousta

Miltä se näyttäisi ja mitä seurauksia olisi? Kuvittele hetkeksi maailma ilman siivousta. Kadut täyttyisivät roskista, toimistojen työpisteet pölyttyisivät ja kodit muuttuisivat kaaoksen keskukseksi. Tämä ei

Lue lisää »

Kodan vuosittainen juhla

Vaikka juhla pidettiin helmikuussa, sen merkitys ja lämpö olivat yhtä syvät kuin perinteisessä joulunajan juhlassa. Loppuvuosi on aina meille erittäin kiireistä aikaa, minkä vuoksi siirrämme

Lue lisää »

Kodan kuukausikoulutus

Siivouspalvelu Kodan kevään 2024 ensimmäisessä työntekijöiden koulutuksessa keskityimme puhdistustekniikoiden ja -laitteiden käyttöön. Tämä koulutus ei ainoastaan vahvistanut tiimimme ammattitaitoa, vaan myös syvensi ymmärrystämme siitä, miten

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!