Sairastetaanko teillä kotona? Siivouksella estät viruksien ja bakteerien leviämistä!

Tehokkain keino ehkäistä viruksien ja bakteerien leviämistä kotioloissakin on huolellinen käsienpesu saippualla ja runsas tuuletus. Mikäli perheessä sairastetaan, myös huolellisella siivouksella on merkitystä. 

Siivouksessa aina tärkeää on aseptinen työjärjestys eli siivoaminen puhtaammilta pinnoilta kohti likaisempia; näin bakteereja ja viruksia ei levitetä. Kun kotona sairastatetaan, kannattaa huomio siivouksessa kiinnittää erityisesti kosketuspinnoille (ovien kahvat, kaappien vetimet, valokatkaisijat, käsinojat, pöytäpinnat, vesihanat jne.) ja WC-tiloihin. Myös kännykät, kaukosäätimet, tietokoneen näppäimistöt ja kodinkoneiden (mikro, kahvinkeitin, uuni, jääkaappi) painikkeet ja kahvat kannattaa pyyhkiä. 

Kun kaikki ovat terveitä, ei desinfiointiaineille ole tarvetta, jotta kodin luonnollinen bakteerikanta ei kärsi. Sairastuvalla siivotessa voi kosketuspinnat ja WC-tilat desinfioida puhdistuksen jälkeen tai vastaavasti käyttää desinfioivaa yleispuhdistusainetta. Puhdistusta ja desinfiointia on myös mahdollista tehdä turvallisesti ja kemikaalittomasti esimerkiksi aktiivivedellä, jota me käytämme; aktiivivesi tutkitusti tehoaa mm. korona- ja noroviruksiin eikä sisällä ihmisille tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja. On myös tärkeää, että WC-tiloissa käytetään eri siivousliinaa kuin keittiössä ja muissa tiloissa. 

WC-tiloja käyttävät kaikki perheenjäsenet!

WC-tiloja on hyvä pestä usein etenkin silloin, jos kodissa sairastetaan helposti tarttuvaa tautia. Mikäli noro on perheen kiusana, on hyvä muistaa, ettei tavalliset yleispuhdistusaineet tehoa norovirukseen, vaan se vaatii aina klooripohjaisen puhdistusaineen. 

WC:n pesun vaiheet voit lukea siivoustyönohjaajamme Henriikan antamasta haastattelusta Ilta-Sanomille.

WC:n pesussa on hyvä kotioloissakin käyttää käsineitä ja suosittelemme kertakäyttöisiä vinyylikäsineitä, jotka voi hävittää käytön jälkeen. Mikäli käytössä on uudelleenkäytettävät siivouskäsineet, pestään ne käytön jälkeen saippualla tai yleispuhdistusaineella ja annetaan kuivua ilmavasti. Viruksien ja bakteerien leviämisen välttämiseksi on myös tärkeä riisua käsineet oikein – tutustu THL:n ohjeistukseen käsineiden riisumisesta. Kun olet riisunut käsineet, pese kädet vedellä ja saippualla kyynärvarsia myöten. 

Epidemiatilanteessa on tärkeää muistaa vaihtaa myös käsipyyhkeet päivittäin ja pitää jokaisella oma käsipyyhe. Sairastettaessa käsipyyhkeet voi korvata myös käsipapereilla. Myös lakanat ja tyynyliinat on hyvä vaihtaa viikottain. 

Muista siivousvälineiden huolellinen puhdistus! 

Siivouksessa käytetyt siivousliinat pestään vähintään 60°C tai jos materiaali kestää, 90°C ohjelmassa. Käytetyt siivousvälineet pyyhitään ja kuivataan huolellisesti.

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!