Maailma muuttuu – ja me sen mukana

Jos kuluvaa vuotta pitäisi kuvata jollain tavaralla, valitsisin jonkun reaktiopelin. Ehkä olet joskus  pelannut myyräpeliä, jossa vasaralla isketään kolosta ilmestyviä myyriä ja aina kun yhden saat piiloon, toinen pomppaa eri puolelta. Tai vanha kunnon Speden Spelien väripainikepeli, jossa erivärisistä painikkeista painetaan aina sitä, johon syttyy valo ja tahti kiihtyy, mitä pidemmälle pääset.

Riippumatta siitä, tarkastelenko tilannetta yrittäjän tai vaikkapa vanhemman roolista, reaktiokykyä ja resilienssiä on koeteltu ja koetellaan vielä jatkossakin; huomisen epävarmuus on käsin kosketeltavaa jokaisena hetkenä – siitä ainakin media pitää huolen. Toisaalta on katsottava rohkeasti eteenpäin, luotettava siihen, että hyviä asioita tapahtuu ja toisaalta on varauduttava kiihtyvään muutokseen joka vyöryy jokaiselta laidalta.

Meille Kotaan muutokset ovat tulleet monimuotoisina: ei ole sellaista kustannusta joka meidänkään liiketoiminnassa ei olisi noussut, osa jopa kymmeniä prosentteja. Tavaroiden toimituksissa on välillä vaikeuksia meillekin, siinä missä muillakin yhtiöillä. Johtamisen näkökulmasta yhdeksi keskeiseksi teemaksi on tullut tunteiden kohtaaminen ja johtaminen; kaikkia meitä väsyttää, turhauttaa ja pelottaakin. Kaikki tunteet on tärkeä sallia ja tunnistaa. Olennaista on, että niistä pääsee myös irti ja eteenpäin. Päivittäin on hyvä pysähtyä miettimään, mistä yrityksemme ammentaa toivoa ja iloa ja miten niitä vaalitaan arjen pieninä tekoina ja eleinä?

Ison ilon päivittäiseen arkeemme tuo oma työyhteisömme, jokainen kotalainen. Kevään aikana yhteisömme on kansainvälistynyt reipasta vauhtia, sillä olemme saaneet uusia ihania työntekijöitä kotimaamme lisäksi niin Liettuasta kuin Ukrainastakin. Näin ollen yrityksemme toimintakieliksi on noussut suomen ja englannin lisäksi myös venäjä. Yrittäjän silmäkulma kostuu ja sydän läikähtää siitä, miten upeasti uudet motivoituneet jäsenemme on otettu osaksi yhteisöämme niin yrityksemme sisällä kollegoiden toimesta kuin asiakkaidenkin keskuudessa. On myös upeaa, että kotalaistemme keskuudesta löytyy valtavasti kielitaitoa ja osaamista, minkä seurauksena pystymme päivittäisessä työssä yhdistämään aina työpareja niin, että takaamme jokaiselle asiakkaalle palvelua, jossa kommunikointi onnistuu siivoojan kanssa.

Kansainvälistyvä työyhteisö on opettanut roimasti myös itseäni johtajana ja tuonut rohkeutta itsellenikin, pohjalaisnaiselle, jolla ei valtavasti ole kielipäätä: vaikka aina ei alkuun yhteistä kieltä uuden työntekijän kanssa olisikaan, onneksi löytyy tulkkausapua, Google-translator ja se kielistä koskettavin – hymy. Hymy tarttuu, tuo iloa, rohkaisee ja kannustaa. Hymyillään siis kun tavataan!

Anna Kotamäki
yrittäjä, toimitusjohtaja

Lue myös

Maailma ilman siivousta: Miltä se näyttäisi ja mitä seurauksia olisi?

Maailma ilman siivousta

Miltä se näyttäisi ja mitä seurauksia olisi? Kuvittele hetkeksi maailma ilman siivousta. Kadut täyttyisivät roskista, toimistojen työpisteet pölyttyisivät ja kodit muuttuisivat kaaoksen keskukseksi. Tämä ei

Lue lisää »

Kodan vuosittainen juhla

Vaikka juhla pidettiin helmikuussa, sen merkitys ja lämpö olivat yhtä syvät kuin perinteisessä joulunajan juhlassa. Loppuvuosi on aina meille erittäin kiireistä aikaa, minkä vuoksi siirrämme

Lue lisää »

Kodan kuukausikoulutus

Siivouspalvelu Kodan kevään 2024 ensimmäisessä työntekijöiden koulutuksessa keskityimme puhdistustekniikoiden ja -laitteiden käyttöön. Tämä koulutus ei ainoastaan vahvistanut tiimimme ammattitaitoa, vaan myös syvensi ymmärrystämme siitä, miten

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!