Miten voidaan vähentää pölyn määrää kodissa?

Pölyn muodostuminen on yksi pääasiallisista siivousmurheista mitä jokaisesta kodista löytyy. Pöly aiheuttaa kaikenlaista haittaa, ärsyttää keuhkoja ja edesauttaa allergioiden pahenemista ja sen lisäksi tekee kodista laiminlyödyn näköisen. On varmasti ärsyttävää pyyhkiä pölyt kaikilta pinnoilta vain todetakseen seuraavana päivänä, että näyttää siltä ettei pölyjä ole pyyhitty aikoihin. Todella turhauttava tilanne.

On muitakin keinoja kuin partioida jatkuvasti ympäri kotia rätin ja puhdistusaineen kera. Helpompia keinojakin on olemassa, mutta ne vaativat säännöllistä panostusta siivoukseen.

 

  • Oli poutasää tai lumisade, tuuleta huoneistoa vartin verran päivässä. Näin kierrätät huoneilmaa ja minimoit pölynmuodostumista.

 

  • Matoista on semmoinen käsitys, että ne imevät pölyä ja likaa magneetin lailla. Valitettavasti imurointi ei ole välttämättä tarpeeksi mattojen puhdistamiseen. Mikäli mattotyyppi sallii kannattaa imuroinnin lisäksi myös tampata mattopiiskalla säännöllisesti (imuroi matosta enimmät pölyt pois ensin). Tietenkin tämä riippuu paljon mattotyypistä, joitakin mattoja ei saa imuroida tai tampata laisinkaan vaan on käytettävä mattoharjaa ja esimerkiksi kumipohjaiset bukleematot sietävät vain imurointia. Kannattaa siis olla selvillä mitä puhdistustapoja voit matoillesi käyttää, ettet käytä jotain sellaista keinoa joka vahingoittaa mattoasi!

 

  • Sohva ja lempinojatuoli keräävät myös reippaasti pölyä, joten käytä samaa lähestymistapaa niihinkin. Imuroi päällisin puolin ja vie sitten irtotyynyt ulos tomutettavaksi. Muista imuroida myös sohvatyynyjen alta, sinne kertyy läjäpäin pölyä, hiekkaa ja muuta likaa.

 

  • Vaihda lakanat säännöllisesti ja puistele peitot ja tyynyt viikottain. Petivaatteisiin kertyy nopeasti paljon pölyä, hilsettä ja muuta sen sellaista.

 

  • Jos ja kun teet viikottaisen pölyjen pyyhkimisen, älä tartu ensimmäiseen rättiin mikä käteen sattuu. Käytä mieluummin juuri tarkoitusta varten tehtyä mikrokuituliinaa. Muista myös työskennellä ylhäältä alas, ettet joudu pyyhkimään samoja pölyjä useampaan kertaan.

 

  • Älä kasaa tavaroita kaappeihin sattuman varaisesti. Käytä vähän aikaa järjestelyyn ja säästät tilaa sekä löydät tavarat myöhemmin helposti. Tämän lisäksi voit myös suojata varastoidut tavarat peitteellä – pölyjen pyyhkiminen on helpompaa peitteen päältä kuin tavaroiden välistä.

Pöly on toki uudistuva luonnonvara, joka ei lopu koskaan ja jota vastaan taistelu saattaa tuntua ajoittain turhalta. Näillä pienillä vinkeillä saadaan vastusta vähän helpommaksi ja pienellä panostuksella koko operaatio helpommaksi. Kiinnitä huomiosi paikkoihin jonne pölyä kertyy ja putsaa paikat ajoissa ennen kuin villakoirat laukkaavat ympäri nurkkia.

Lue myös

Miltä tuntuu palata?

Kirjoitin viimeksi Kodan blogiin reilu vuosi sitten, juuri ennen kuin jäin lomille ja hoitovapaalle nuorimmaisemme kanssa. Vuosi vierähti nopeasti, elämän pienten suurten asioiden parissa, myötäeläen

Lue lisää »

Minun tieni osaksi Kodan tarinaa

Terve! Nimeni on Maaria Kilpi ja toimin Siivouspalvelu Kodassa palveluesimiehenä iltatiimille ja vastaan iltojen yritysasiakkaista. Jännittävää ja hauskaa päästä osaksi Kodan blogia. Ajattelin kertoa oman

Lue lisää »

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko viimeisimmät uutiset suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirjeemme!